Son 1 Hafta


Baskın seçim görünümlü erken seçimin gerçekleşmesine 1 hafta kaldı. Bugüne kadar muhalefetteki 5 cumhurbaşkanı adayı vaatleriyle, açıklamalarıyla gündemden düşmedi. Peki, geldiğimiz bu noktada cumhurbaşkanı adaylarının seçim süreci performansları nasıldı?

Muharrem İnce

Cumhurbaşkanı adayı olarak isminin açıklandığı gün, parti rozetini çıkartıp Türkiye rozeti takmıştı. Vermek istediği mesaj netti: Tüm Türkiye’nin cumhurbaşkanı olmak istiyordu. Gittiği meydanlarda, TV ekranlarında ve sloganlarında da hep bu mesajı vurguladı. İsmine kuşkulu yaklaşan partilileri performansıyla memnun etti ve bir bakıma CHP seçmenini kendi ismi etrafında konsolide etti. Bunun dışında, ana akım medyadaki hazırcevaplığını öne çıkardığı dikkat çekici performansı, Demirtaş’ı cezaevinde ziyaret etmesi, sosyal medyayı aktif bir şekilde kullanması, Erdoğan’a verdiği espritüel karşılıklarla genel anlamda iyi bir sınav verdi. İkinci tura kalması halinde Kürt seçmenden oy alabileceği öngörülürken, muhafazakar seçmenden ne kadar oy alacağı merak konusu. 

Meral Akşener

Seçim sürecinin en yok sayılan adayları arasında. Cumhurbaşkanı Erdoğan, kendisiyle asla polemiğe girmedi ve İnce’yi hedef alarak seçimi bir sağ-sol mücadelesine çevirmeyi amaçladı.Ayrıca, özellikle (güçlü görünümlü bir kadın aday olmasından dolayı) kadınlardan ve (yeni bir partinin lideri ve yeni bir yüz olmasından dolayı) gençlerden yoğun ilgi görmesine rağmen medyada kendine doğru düzgün yer bulamadı. Seçim söylentilerinin henüz dolaşmadığı bir zamanda erken seçimi öngörüp cumhurbaşkanı adaylığını ilan etmesiyle siyaset tecrübesini gösterdi. Bunun yanı sıra, adaylar henüz belirlenmemişken CHP ve Saadet Partisi’nin “ortak aday” fikrini reddederek seçim sürecinde muhalefet için olumlu anlamda bir kırılma anı yaşattı. Habertürk ve NTV’ye konuk olduğu hafta (belki de medyada en çok isminin görüldüğü hafta) verdiği mesajlar toplumun bir kesiminde samimi bulundu ve sempati kazandı. Ayrıca, seçimin ikinci tura kalması ve Muharrem İnce’nin ikinci turda yarışması halinde kendisine destek vereceğini açıklamasıyla birçok insanın kafasındaki “Acaba?” sorusunu ortadan kaldırdı. 

Selahattin Demirtaş

Hapiste bir cumhurbaşkanı adayı. Her ne kadar diğer adaylardan Karamollaoğlu, Akşener ve İnce eşit şartlarda yarışılması gerektiğini belirterek tahliye edilmesi gerektiğini belirtse hukuki yapılan tüm başvuru taleplerine rağmen Demirtaş seçim sonuçlarını parmaklıklar ardında takip edecek. İmkan buldukça sesini sosyal medyadan duyurmaya çalışan Demirtaş,  7 dakikalık seçim mitingini telekonferans ile yaptı. Her ne kadar şu an HDP Genel Başkanı olmasa da partinin esas liderinin de kendisi olduğu bir kez daha kanıtlandı. Seçimin ikinci tura kalması halinde vereceği mesajlar da muhalefet kanadından ikinci tura kalan cumhurbaşkanı adayının Kürt seçmenden alacağı oylar konusunda belirleyici olabilir. 

Temel Karamollaoğlu

“Medya padişahınsa sosyal medya bizim” diyerek sosyal medyayı yaşına rağmen oldukça etkin kullanan Saadet Partisi Genel Başkanı, partisini de bu seçimler öncesinde uzun süredir ilk kez siyasi arenada bu kadar etkin bir noktaya getirdi. Seçimler öncesinde AKP’nin ittifak talebini reddeden Saadet Partisi, “bilge lider” dedikleri Karamollaoğlu’nun ayrışmadan uzak, demokrasi vurgulu açıklamaları sayesinde toplum nezdindeki konumunu da olumlu yönde ivmelendirerek Millet İttifakı’na dahil oldu. Açıklamalarıyla gündemde yer edinen Karamollaoğlu’nun özellikle Fenerbahçe’deki başkanlık seçimlerinden sonra toplumdaki değişim isteğini belirten “dip dalgası” terimi seçim sürecinde unutulmayacak olgular arasına girdi. Abdullah Gül’ü ortak aday çıkarma fikri ortadan kalkınca adaylığını koyan Karamollaoğlu ve partisi için hemen hemen herkesin söylediği bir şey var: Nicelikten çok nitelik olarak etkin bir rol. Bu da bir bakıma Karamollaoğlu’nun başarısı oldu. 

Doğu Perinçek

Seçim sürecinde kendisini takip eden küçük bir kitlede bile şaşkınlık hissiyatı yaşatan Vatan Partisi lideri Perinçek, oldukça ilginç açıklamalara imza attı. Millet İttifakı’na Vatan Partisi’nin dahil edilmemesiyle CHP’yi Amerika’dan talimat almakla suçlayan Perinçek, partisinin ilerleyişine Amerika’nın engel olduğunu iddia etti. YSK’nın belirlediği 100 bin imza kriterini başvuru sürecinin son gününde CHP ve İYİ Parti üyeleri sayesinde sağlayan Vatan Partisi lideri, sonrasında yaptığı açıklamalarla kendisi adına imza atanları bile pişman etti.İkinci tura kalacaklarını belirten, OHAL’i kaldırtmayacağını, HDP’nin kapatılacağını, çözüm sürecini silahla çözeceklerini, Erdoğan-Bahçeli-Kılıçdaroğlu’na yardımcılık teklif edeceğini “vaat eden” Perinçek, kendisini takip edenlerin bazılarına onunla aynı dünyada olup olmadıklarını sorgulatmayı, bazılarının ise yüzünde ise acı bir tebessüm yaratmayı başardı. 


Muhalefetteki 5 cumhurbaşkanı adayının da farklı hikayeleri, hitap ettikleri farklı zümreler ve seçim süreci boyunca gündeme geldikleri farklı konular var. Türk siyasi tarihinin bir yandan en renkli ve bir o kadar kritik seçimine 1 hafta kala tablo bu. 

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Strateji mi yoksa basiretsizlik mi?

"Millet İttifakı"

Avantajları, dezavantajlarıyla Meral Akşener