Çiller'in Dönüşü


AKP’nin “Büyük İstanbul Mitingi” gerçekleşmeden önce, hemen hemen herkes güne damga vuracak konunun mitinge katılım oranı olacağını düşünüyordu. Fakat öyle olmadı. Yenikapı’daki insan sayısından veya kadrajlara yansıyan kalabalıklardan da daha çok konuşulan, uzun zamandır siyaset arenasında gözükmeyen sürpriz bir isim oldu: Tansu Çiller. 
Sahneye çıkarak halkı selamlayan, sonra da gazetecilerin sorularını yanıtlayan Çiller’in bir cümlesi ise dikkat çekiciydi:

“Milli şuurla buradayım.

Peki, Çiller’in Türkiye tarihinde nasıl bir yeri vardı?

Genç kuşağın (geçmişe dönük ciddi bir araştırma yapmadılarsa) ismen tanıdığı ve doksanlı yıllara damgasını vuran Türkiye’nin ilk kadın başbakanıydı Tansu Çiller. Bir bakıma, şimdilerde “o kötü yıllar” diyerek gönderme yapılan dönemlerde zirvede olan kişiydi. Akademide, başlıca ekonomi alanında uzmanlaşan Çiller’i o dönemde yine ön plana çıkaran şey “uzmanlaştığı” alandı. 5 Nisan 1994 kararlarıyla ekonomiye yön vermeye çalışan Çiller’in aldığı bu uygulamalar ters tepmiş, işsizlik artmış, devalüasyon rekor seviyeyi görmüştü.  

Devletin mafyayla olan ilişkisiyle ortaya çıkan “derin devlet” olgusu, faili meçhul cinayetler ve terörün gittikçe şiddetlendiği dönem olarak tarih sayfalarında yer almıştı Çiller dönemi. 
Şimdiye kadar, kimilerine göre doksanların sert “demir leydi”si ve merkez sağın çökmesinin en önemli aktörlerinden olan Çiller, kimilerine göre 28 Şubat post-modern darbeyle sonuçlanan dönemin en önemli mağdurlarından biri olarak lanse edildi. 

Günümüze dönersek, ne oldu da Tansu Çiller, AKP’nin İstanbul Mitingi’ne katıldı?

Çiller’in Yenikapı’da yer alması, AKP açısından “Yeni Türkiye”nin “eski Türkiye”yi yanına almaya çalışmasıyla, yeni hikaye kurmakta zorlanıp geçmişten bazı referanslara başvurulmasıyla açıklanabilir. Bunun dışında, Erdoğan’ın cumhurbaşkanı seçilmesi ihtimalinde Çiller’in kendisinin ekibinde yer alabileceği de söylenebilir. 

Fakat, o dönemi yaşayan insanlar tarafından iyi hatırlanmayan, genç kuşak için de isim ve “ilk kadın başbakan” ünvanından öteye gidemeyen Çiller’in toplumda AKP açısından pozitif anlamda bir sürpriz ve etki yarattığını söylemek hayalcilik olur.
Şu bir gerçek ki, 2018 AKP Büyük İstanbul Mitingi, binlerden ziyade beklenmedik bir şekilde ortaya çıkan bir siyasi figürle hatırlanacak ve o siyasi figür artık daha fazla siyaset arenasında kendine yer bulmaya başlayacak. 

Hem de “milli bir şuurla.”

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Strateji mi yoksa basiretsizlik mi?

"Millet İttifakı"

Avantajları, dezavantajlarıyla Meral Akşener