İhtimaller


Cumhurbaşkanlığı seçimini kim kazanacak? Seçim ikinci tura kalacak mı? Parlementoda çoğunluğu hangi taraf sağlayacak? Parlemento için ayrı, cumhurbaşkanlığı için ayrı oy verileceğinden farklı kombinasyonlar ve farklı senaryolar ortaya çıkıyor. Fakat içlerinden biri kendi içinde bambaşka sorular ürettiği için diğerlerine göre daha fazla merak konusu: Cumhurbaşkanının Erdoğan, parlementonun da muhalefet çoğunluğunda olduğu seçim sonucu denklemi.

Diyelim ki (ilk tur veya ikinci tur) seçim sonuçlarına göre mevcut cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan cumhurbaşkanı olmaya hak kazandı. Fakat, AKP ve MHP’nin başını çektiği Cumhur İttifakı, Millet İttifakı + HDP’ye karşı parlementoda çoğunluğu sağlayamadı. Öncelikle bu durum, Cumhur İttifakı önderleri ve özellikle Erdoğan’ın hiç hoşuna giden bir parlemento sonucu olmayacaktır. İki tarafın bu kadar birbirinden koptuğu bir ortamda Cumhurbaşkanı Erdoğan, meclisin çoğunluğu muhalefetteyken mecliste alınan kararların geçmesi pek mümkün görünmüyor. Çoğu insanın böyle bir senaryodaki öngörüsüne göre Erdoğan, TBMM’yi feshedip erken seçime gidecek. Anayasada yapılan değişikliğe göre erken seçim kararı alınırsa bu durum hem parlemento hem de cumhurbaşkanlığı seçimleri için geçerli olacak. Bir başka deyişle, Erdoğan bu şekilde kendini de seçime götürecek. Fakat senaryonun kendi içinde yarattığı sayısız soru işareti de burada ortaya çıkıyor. Anayasanın 101. Maddesinde fıkrayı hatırlayalım: 


“Cumhurbaşkanının görev süresi beş yıldır. Bir kimse en fazla iki defa cumhurbaşkanı seçilebilir.”

Hatırlanacağı üzere, Erdoğan ilk cumhurbaşkanlığı seçimlerine 2014 yılında girmiş, Ekmeleddin İhsanoğlu ve Selahattin Demirtaş’ı geride bırakarak cumhurbaşkanlığı makamına oturmuştu. 24 Haziran’da (ve gerekirse 8 Temmuz’da) yapılacak seçim ise Erdoğan’ın aday olduğu ikinci seçim olacak. Yani, anayasada belirtilen bu maddeye göre cumhurbaşkanı Erdoğan seçim sonrasında meclisi feshedip erken seçim kararı alırsa aday olma şansı ortadan kalkıyor. 

Yarın seçime gidiyoruz. Hem de her türlü sonuca açık ve o sonuçların birçok senaryoyu içerdiği bir seçime. Peki bu olası senaryonun gerçekleşmesi halinde mecliste muhalefet çoğunlukta, cumhurbaşkanlığında Erdoğan olursa bu şekilde ülkenin yönetilmesi mümkün olur mu? Yoksa, cumhurbaşkanı tarafından feshedilip erken seçim kararı alınır mı? 

Ve tüm bu soruların daha da derininde yatan, akla gelen vahim soru: 

Anayasada yazılı olan metin, sürecin işleyişinde dikkate alınır mı?

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Strateji mi yoksa basiretsizlik mi?

"Millet İttifakı"

Avantajları, dezavantajlarıyla Meral Akşener