T A M A M


“Milletimiz tamam derse kenara çekiliriz.” 8 Mayıs 2018, belki de bu cümleyle hatırlanacak. Cumhurbaşkanı Erdoğan, partisinin grup toplantısında 16 yılda yaptıkları uygulamaları anlattıktan sonra kurdu bu cümleyi. Bu sözlerin ardından sosyal medyada eşi benzeri pek fazla görülmemiş yaşandı ve Twitter’da “T A M A M” kelimesiyle 2 milyona yakın mesaj paylaşıldı. 

Aslında Erdoğan’ın bu söylemdeki esas amacı “seçimi kaybetseler de gitmezler” iddialarının arttığı bir dönemde, sandıktan çıkan sonuca saygı duyacağının vurgusunu yapıp hem bu iddiaları net bir dille yalanlamak, hem de piyasaları az da olsa rahatlatmak istedi. Fakat, kullanılan cümle toplum nezdinde büyük bir yankı uyandırdı ve kar topu gibi büyüyerek muhalefetin sloganına dönüştü. 
Twitter’da bulunanlar arasında muhalefetin cumhurbaşkanı adayları olan İnce, Akşener, Demirtaş ve Karamollaoğlu da vardı. Yani belli ayrışmalardan dolayı bir araya gelemeyen partiler bile, 
T A M A M çatısı altında buluştu. 

Aslında bu kelime siyasi tarihimize pek de yabancı değil, üstelik şu anki aktörlere de. 1994 yılındaki yerel seçimlerde İstanbul’a belediye başkanı adayı olan Recep Tayyip Erdoğan, Erkin Koray’ın “Fesuphanallah” şarkısından uyarlanarak hazırlanmış olan kampanya şarkısıyla yola çıkmış ve vurguladığı seçim sloganı afişleri donatmıştı: “Tamam inşallah”. Sonrasında, İstanbul’da seçimleri kazanmış ve belki de (Refah Partisi’nin seçimi kazanan Ankara belediye başkan adayı Melih Gökçek ile birlikte) siyasal İslam’ın Türkiye tarihindeki kırılma anı yaşanmıştı. Şimdi, bu olaydan tam 22 sene sonra yine aynı kelime gündemde. Etkisi ise tam tersi yönde, 22 yıl sonra yönü değişen bir bumerang gibi. 

“T A M A M”. Günlük hayatımızda oldukça sık kullanılan bu basit sözcük, belki de ileride hep hatırlanacak bir hareketin başrolünde yer aldı. Sosyal medya güçlü bir şekilde “Öyleyse TAMAM” dedi; 24 Haziran sandıklarına da göz kırptı. Bu hareketin sandığa yansıyıp yansımayacağını veya bundan tam 45 gün sonra öğreneceğiz. Ancak şu bir gerçek ki, futbol deyimiyle muhalefetin, açılan güzel ortayı golle “tamam”laması pek de zor olmadı.  

Yorumlar

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

Strateji mi yoksa basiretsizlik mi?

"Millet İttifakı"

Avantajları, dezavantajlarıyla Meral Akşener