Seçimlerin vazgeçilmezleri


Farklı farklı beklentiler, her gün başka yerlerde yapılan mitingler, uzun süre konuşulan anket sonuçları. Malum, seçimlere yaklaşık 40 gün kala gündem çok yoğun ve herşeyi yakalamak da bir o kadar zor. Belirsizliğin yaratttığı yoğun merak duygusunun hakim olduğu şu günlerde yüzümüzde tebessüm oluşturacak, ve seçim gününün “olmazsa olmaz”larını da paylaşmak gerekir.


Anadolu Ajansı’nın ilk sonuçları

Oylar verildi. Sandıklar kapandı ve oylar sayılmaya başlandı. Bu andan itibaren ilk sonuçlar merakla beklenir. İlk haber ise genelde Anadolu Ajansı’ndan gelir. Referandum, genel seçim, yerel seçim hiç farketmez. Anadolu Ajansı’nın ilk sonuçlarında makas her zaman çok fazladır. Süre ilerledikçe makas yavaş yavaş kapanır. Tıpkı son referandumda olduğu gibi. Bu durum artık muhalefet kanadında da klasikleşmiş bir çağrıda bile yer alır. “Moralleri bozmayın, sandıkları terk etmeyin, Anadolu Ajansı’nın verilerine itibar etmeyin.”


Fatih Portakal - İsmail Küçükkaya coşkusu

Olağanüstü coşku, muazzam kondisyon. Seçim günü her haber kanalı, daha iyi görseller sunarak veya toplum nezdinde etkisi olan kişileri televizyona çıkartarak en çok izlenen kanal olmaya çalışır. İçlerinden biri ise (FOX TV), diğerlerinden “yayın temposu” olarak ayrılır. Fatih Portakal ve İsmail Küçükkaya ikilisi stüdyonun içinde oradan oraya koşarak, kameraya hızlıca yaklaşarak, “bir de Ankara’ya bakalım, orada durum nasıl” derken sonuçların verildiği ekrana doğru zıplayarak seçim sonuçlarını takip eden izleyicilerdeki coşku ve heyecanı asla düşürmez. Bu seçimlerde de yüksek enerjiyle ekranda olacakları kesin.


Twitter 

Malum, sosyal medya günümüz dünyasının vazgeçilmezleri arasında. Twitter da bunlardan bir tanesi. Seçim günleri, ne ararsanız bulabilirsiniz. Sabah saatlerinde herkes sandıktan çıkacak sonuç ile ilgili umutlarını paylaşır. Oy verildikten sonra oy verme esnasında okullarda yaşanan trajikomik hikayeler revaçtadır. Akşamüstüne doğru müşahitler arasındaki tartışmalar, okul etrafında duran plakasız araçların fotoğraflarına sık bir şekilde rastlanır. Sandıklar açıldıktan sonra ise meydan duyumcularındır. Sandıkların açılması ve yayın yasağının kalkması arasındaki sürede bu duyumcuların paylaşımları oldukça ilgi görür. Bu süreçte, haber spikerlerinin de tweetlerinden bir anlam çıkarılmaya çalışılır. (Bkz: 7 Haziran 2015 seçimlerinde Mirgün Cabas’ın “Hadi yine iyisiniz” tweeti) Yayın yasağı kalktıktan sonra ise konuşulan başlıca konu YSK’nın sisteme girdiği sonuçlarla birçok insanın kendi sandığından çıkardığı sonucun tutmamasıdır. O gün Twitter, nam-ı diğer mavi kuş, programın “İstiklal Marşı ve kapanış” bölümüne geçmez, geçemez. 


Ve tabii ki: Trafodaki kedi
Seçimlerin yapıldığı günlerde elektrik kesintisi yaşanması da sık görülen bir durumdur. Bu tip durumlar haliyle toplumda büyük yankı uyandırır ve endişeye yol açar. 30 Mart 2014’te yapılan yerel seçimlerde de bu tip bir olay yaşanmış, dönemin Enerji Bakanı Taner Yıldız, espri yapmadığını belirterek “trafoya kedi girdiğini” açıklamıştı. Bu açıklamadan sonra Türkiye’de kediler de seçimlerin vazgeçilmezleri arasında yer almaya başladı. Her türlü şaibe iddiası bulunan olayda şaşkın suratlı kedi paylaşımları etrafı süsler oldu. Ee burası Türkiye; burada kediler bile mart ayından çok seçim günlerini bekliyor. 














Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Strateji mi yoksa basiretsizlik mi?

"Millet İttifakı"

Avantajları, dezavantajlarıyla Meral Akşener