İdeolojik Pangea

Meksika sınırına duvar öreceğiz. Çünkü oradan gelenler uyuşturucu, suç taşıyorlar ve tecavüzcüler. Böylece ülkemize girmelerini engelleyeceğiz.
A.B.D Başkanı Donald Trump

“Şimdi, ayrım çizgisi sağcılar-solcular şeklinde değil. Vatanseverler ile küreselciler arasında.”
Fransa Ulusal Cephe Lideri Marine Le Pen

İslam, Avusturya’nın bir parçası olamaz.”
Avusturya Özgürlük Partisi adayı Norber Hofer

Birçok politikacı bu konuda konuşamaz ama normal bir Hollandalı, Faslı gençlerin nasıl hırsızlık yaptığını sokaklarda şiddet uyguladığını görüyor.”
Hollanda Özgürlük Partisi başkanı Geert Wilders

Polisimiz illegal yollardan ülkemize girmeye çalışan göçmenlere karşı silah kullanmalı.”
Almanya AfD partisi başkanı Frauke Petry

Yukarıdaki bu cümleleri herhangi biri söyleseydi, belki güler geçerdiniz ya da “böyle düşünen insanlar da var” diye ufak bir endişe duyardınız. Ama, içlerinden birinin dünyanın süper gücü olarak adlandırılan ülkenin başkanı olduğunu, kalan 4 farklı ülkedeki parti liderlerinin de 2016 yılı içerisinde halk nezdinde oylarını gözle görülür bir şekilde arttırdığını düşünürsek o “ufak” endişemiz artabilir. Çünkü ne yazık ki, dünyada çığ gibi büyüyen acı bir gerçek var: Aşırı milliyetçilik.

Ortadoğu’nun kaotik ortamı, bölgeden canını kurtarmak için kaçan milyonlarca insan sonucunda meydana gelen mülteci krizi ve -başlıca IŞİD olmak üzere- terör örgütlerinin şeytanın aklına gelmeyecek canilikteki saldırıları. İşte, son yıllarda yaşanan bu olaylar bu ayrıştırıcı ideolojiyi besledi ve böyle düşünen politikacıların kitle gücünü arttırdı.

Tüm bunların üstüne bir de seçim kampanyası boyunca ayrıştırıcı dilini kullanmaktan hiç çekinmeyen Trump’ın 2016’ya veda etmeden önce Amerika’ya başkan seçilmesi hemen hemen her ülkede aşırı milliyetçiliğin peşinden koşan politikacıların 2017 ve sonrasına daha büyük heves ve umutlarla bakmasına yol açtı. Her ne kadar Avusturya’daki cumhurbaşkanlığı seçimlerinde aşırı sağ yanlısı Norber Hofer seçimi kaybetse de, Almanya, tüm oyların yüzde 46’sını alarak toplumda yadsınamayacak seviyede bir karşılık bulduğunu kanıtladı. Bu durum, Hollanda, Fransa ve Almanya gibi Avrupa’nın önemli ülkelerinde gerçekleşecek olan seçimler öncesinde aşırı sağın kazanma ihtimalini de göstermiş oldu.

Maalesef, biz onun her geçen zaman daha iyiye gitmesini beklerken dünya öfkeli seslerin, kavgacı eylemlerin, dışlayıcı politikaların, acıma duygusundan yoksun kararların daha fazla karşılık bulduğu bir yer haline geldi.

Belki “Pangea Parçalanma Süreci” olarak belirtilen dünyanın fizyolojik olarak kıtalara ayrışması bundan milyonlarca yıl önce yaşanmış olabilir, ama günümüzde yaşanan tüm bu olaylar da dünyanın hiç olmadığı kadar tehlikeli bir şekilde ideolojik olarak parçalanmasına yol açıyor.
   

Artık sadece umut etmekten fazlasını yapmak gerekiyor. Hemen, şimdi. 

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Strateji mi yoksa basiretsizlik mi?

"Millet İttifakı"

Avantajları, dezavantajlarıyla Meral Akşener